Вижте трите сценария за края на света

 Три са причините, които могат да доведат до края на света:

  • изригване на супервулкан,
  • слънчевата активност,
  • сблъсък с астероид.

Това са най-реалистичните сценарии за гибелта на човечешката цивилизация, според група изследователи от САЩ, представени в списание Science.

Първият сценарий

Изригване на супервулкан, в резултат континентите ще се покрият с еднометров слой пепел, сградите ще се разрушат, ще се запушат водопроводите, ще загинат селскостопанските култури.

Вторият сценарий

Втората версия за смъртта на населението на света е свързана със слънчевата активност. Човечеството може да е застрашено от мощен поток високоенергийни частици, наречен коронално изхвърляне на маса от Слънцето. Учените отбелязват, че това астрономическо явление може да потопи в тъмнината цели континенти, предизвиквайки масово прекъсване на електрозахранването.

Третият сценарий

Сблъсък с астероид, също представлява значителна опасност. Според изчисленията, падането на Земята на космическо тяло с диаметър от един километър, би предизвикало облаци прах, които ще лишат планета от слънчева светлина в продължение на няколко месеца.

Жертвите на всички тези бедствия могат да бъдат сведени до минимум, ако своевременно се предприемат необходимите мерки, посочват учените.

- реклама -