Вижте кой е загиналият турист под връх Ботев и какъв е последния му пост

Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна – Тодор Желязков.  

Фаталният случай е от вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев.

Снежана Миронова, приятел на Тодор, показа лобното му място и написа трогателен пост във Фейсбук. От него става ясно, че са го разубеждавали да не тръгва по този рискован маршрут без подходящо оборудване и това време.

Колеги и приятели скърбят в социалните мрежи за ди джея.

Самият Желязков на 1 януари, когато е изкачил връх Ботев публикува пост и видео в 17.17 ч.

Приятел му пише: Обади се когато можеш.

За съжаление обаждане не е последвало, а само тъжна новина за смъртта на Тодор.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа „Добрила“, като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Снимка: Фейсбук

Загиналият Тодор Желязков и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила.

Мъж и жена, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа.

Част от участъкът между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Двамата туристи обаче са нямали нито нужната екипировка, нито нужните умения и опит за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Нещо повече, те дори не са знаели какво ги очаква, защото не са били преминавали по маршрута дори и през лятото.

- реклама -