Вижте кой е сключил първият брачен договор

Първият брачен договор в България е сключен от първият премиер на Княжество България след Освобождението – Тодор Бурмов. Това разкрива „24 часа“, като посочва, че документът се пази в Националната библиотека.

Той е от 4 страници и е подписан на 7 октомври 1861 г., когато все още страната ни е под османско владичество. Между Тодор Бурмов и – забележете – търговеца Георги Золотович. Един от най-заможните хора по онова време, родом от Калофер и вуйчо на избраницата на Бурмов Марионка (Мария) Първова.

Днес всеки, който иска да го види, трябва да подаде заявление предварително, за да бъде изваден договорът от хранилището.

Всъщност желанието да се сключи брачен договор не е на Тодор Бурмов, а на вуйчото на Марионка. Причината е, че 26-годишната госпожица била от заможен род и доста по-богата от кандидат-жениха.

По онова време, макар и с много добро образование, получено в Киевската духовна академия, бъдещият премиер бил учител, който правел и първи стъпки в публицистиката.

Не такова обаче било материалното положение на Марионка. Тя била дъщеря на сестрата на Золотович – Ана. Останала сираче съвсем малка и била отгледана от вуйчо си, един от най-богатите българи по онова време. Самата Марионка завършила френски пансион, но до 26 години още не се била омъжила.

Затова и вуйчото се заел със задачата да я задоми. Той харесал будния, макар и не толкова богат младеж. Организирал им и “сгледа”, която била на Принцовите острови. Мястото не е избрано случайно, защото по това време Тодор Бурмов живее в Цариград (Истанбул), активно пише в “Цариградски вестник” и дори за кратко е негов главен редактор.

Към днешна дата все повече стават тези, които прибягват до споразумения

от този тип. Само през последната година споразуменията между съпрузи са се увеличили двойно. За цялата 2021-а са 158, а за първите 10 месеца на тази – 385.

Най-известният брачен договор в България стана този на вече бившия вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, припомня „24 часа“. След дълги години съвместен живот той и съпругата му – нотариус Мария Рашкова, подписват подобен документ. По силата на него настоящият депутат от ПП получава 19 имота. Сред тях две внушителни къщи с басейн в село Антон, имот в Несебър и не по-малко впечатляващ имот близо до Академията на МВР с фитнес, гаражи и също басейн.

- реклама -