Вижте кой е изчезналият пилот след катастрофата на МИГ-29

Майор Валентин Терзиев е част от елита на българската военна авиация. Служи в единствената останала изтребителна авиобаза у нас – „Граф Игнатиево”. Там той е началник-щаб на ескадрила. Неговата мисия е да брани небето над България.

47-годишният майор Терзиев пилотира МиГ-29 от години и е един от най-опитните летци на база „Граф Игнатиево”. В най-важния ден за Българската армия – 6 май, той е избран да пилотира водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над столицата. С една цел:

„Надявам се този полет да бъде искрицата, която ще запали в душите на по-младото поколение, пламък който да ги води. Демонстрираме способности за разчистване на въздушното пространство. Това е основната ни задача. Това е част от задачите, които изпълняваме всекидневно с нашата летателна дейност”, обясни тогава майорът.

Опитен летец и чудесен човек – така го описа и президентът Румен Радев, който също е пилот на МиГ-29, негов колега и командир в авиобазата.

До тази нощ майор Терзиев не е имал летателни инциденти.

Окръжната военна прокуратура в Пловдив е направила проверка в авиобаза „Граф Игнатиево”, разпитани са свидетели, ще се преглежда и документация.

- реклама -