жени, жените, работа

Вижте кои са най-желаните работници за следващата година

Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи ще са най-нужните кадри за бизнеса в следващата година. В Разград сред най-търсените ще са и музикантите, а в Кюстендил- обущарите.

Традиционно ще се търсят и строители, касиери и заварчици. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на около 4000 фирми, цитирано от „24 часа“.

Шефовете в 17 от 28-те области в страната са заявили нужда от сервитьори – бармани, машинни оператори и шивачи.

Оперативен счетоводител е сред най-нужните кадри в 16 области. Следват касиери, готвачи, електротехници и заварчици, които са най-дефицитни в 15 области, а строителите – в 13. За всички тях областните комисии по заетост препоръчват да се организират обучения, за да може да се отговори на нуждите на пазара на труда.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще е за професиите, свързани с правоспособност.

През следващата година бизнесът иска да назначи 128 789 специалисти с квалификация, придобита в средното образование.

Отново най-търсени ще са: сервитьор – барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и др.

Наполовина по-малко ще са нужните кадри с правоспособност или висше образование. Сред тях са шофьори, медицински сестри, учители и лекари.

В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6300 и достига малко над 62 хил.

47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца.

70,7% от шефовете изпитват затруднения при наемането на нужните кадри. А най-сериозни те са при намирането на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти.

Преди коронакризата най-сериозни пречки е имало при търесеното на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

3/4 от работодателите ще наемат персонал на постоянен договор и пълен работен ден. Едва 1580 са готови да наемат нови служители за работа от разстояние.

Нова вълна на коронавируса пък ще повлияе на 19,4% от работодателите да не търсят нови служители. Това са 11 800 предприятия, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

Най-силно нова епидемична вълна ще се усети в сектора на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал.

За половината от анкетираните фирми COVID-19 няма да окаже влияние при наемането на нови служители.

173 784 ще са търсените специалисти с висше образование в следващите от 3 до 5 г. Най-нужни ще са педагозите, като заявките от работодателите за учители през следващите 5 г. се очаква да са за над 15 хил.

Следващото най-търсено професионално направление е “Икономика” с 13 670 нови работни места. Топ три се допълва от “Електротехника, електроника и автоматика”, където работодателите са посочили нужда от 9930 души.

Почти толкова ще са и новите места за медицински сестри. Още 5658 ще са нужните кадри в медицината. А 3109 ще са търсените зъболекари.

Свободните места за юристи ще са 2824, въпреки че това е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет тази година.

Нито един работодател не е посочил, че в следващите 5 г. ще му трябват теолози, политолози и служители, завършили “Национална сигурност”.

208 964 специалисти със средно образование ще са нужни на бизнеса в следващите 5 г. Спрямо началото на миналата търсенето е намаляло с близо 33,5 хил.

Най-нужни ще са тези в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене, металообработване и металургия и др.

Със 150% по-малко са обявените нови работни места в хотелите и ресторантите. Общо нужните нови работници за тях през следващите 5 г. ще са 7067 души.

Спадът в администрацията и управлението е със 106,7%, за секретарски и административни офис дейности е с 55,2%, с 8% – за военно дело и отбрана.

“София-град остава областта, където ще се търсят най-много работници и специалисти – 67 064, което е 28% от всички заявени в страната потребности”, обясняват от Агенцията по заетостта.

В 17 от 28 области търсените работници и специалисти са по-малко от регистрираните безработни. Но пък в София заявените работни места са 5 пъти повече от хората в бюрата по труда, а във Варна – 3 пъти.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е дисциплината и умението за самоконтрол. Анкетата показва, че второто важно качество е работата под напрежение.

Половината шефове са искали и предишен опит.

За 2/3 от работодателите са важни уменията за гъвкавост и адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

Най-важното качество пък е инициативността и предприемачеството, като за първи път то измества доброто владеене на български език.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии – оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Намалявали обявите във всички сектори. Най-голям спад има при хотелиерството, здравеопазването и строителството.

- реклама -