Снимка: pixabay.com

Вижте кои са най-атрактивните круизни дестинации тази година според Евростат

Над 6 милиона европейци са избрали круизния туризъм

Италия е безспорният лидер при стартирането на круизни пътувания по различни дестинации, показва анализ на Евростат.

От Италия по различни маршрути са тръгнали на пътешествие над 2,2 млн. европейци. Втората предпочитана дестинация за круизен туризъм е Испания. От нея са тръгнали близо 1,2 млн. туристи. Трета предпочитана дестинация е Великобритания с около 1 милион туристи. А четвърта е Франция с 500 хиляди круизни туристи, отпътували от френски пристанища.

Снимка: pixabay.com

От южната ни съседка Гърция са тръгнали на круизен туризъм около 200 хиляди пътници. А от Турция – около 270 хиляди.

С 829 000 пътници, регистрирани като круизни туристи, английският град Саутхемптън е основното пристанище на ЕС за пътнически круизи. Той се нарежда пред Барселона в Испания /685 000 пътници/ и Венеция в Италия /657 000 пътници/.

Снимка: pixabay.com

Интересът към круизните пътувания в световен мащаб нараства лавинообразно

И надхвърля 100 милиона броя туристи годишно, показват актуални данни в интернет.

Само в САЩ съществуват около 35 компании, занимаващи се с круизен туризъм с над 120 кораба. Като приходите се изчисляват на близо 10 млрд. долара годишно.

Една от най-големите круизни атракции е корабът Oasis of the Seas на Royal Caribbean. Той е най-големият круизен плавателен съд, строен някога. Разполога със седем квартала, истински зелен парк с живи дървета, храсти и цветя, театър за 2000 души, воден амфитеатър за 750 души, аквапарк, изкуствени вълни за сърф, стени за спортно катерене, тенис корт, игрища, дискотеки, барове и дори ледена пързалка на борда на кораба.

Снимка: pixabay.com

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия

Това показват данните от анализа на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г. Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с „нула“ при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция.

В началото на морския сезон тази година в Бургас акостира круизният кораб Costa neoRIVIERA с близо 1 600 пасажери, предимно френски граждани и това бе едно от малките събития у нас, свързано с круизния туризъм.

У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи. Но най-близките дестинации, от които може да стартира пътешествието, са Атина, Венеция и Генуа.

Родните туристически компании предлагат също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации. Цените варират от 2000 – 3000 и 4000 лева, в зависимост от дестинацията и продължителността на круиза.

Интерес има и към речния круизен туризъм

Организират се групови и индивидуални круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко луксозни кораба. А годишно над 20 хиляди пасажери се възползват от предложението.

Сезонът на речните круизи у нас стартира всяка година в началото на месец март. Специфичното при този вид круизи е, че всички изхранвания са включени в цената, както и голяма част от напитките, предлагани на борда – вино, бира, безалкохолни, кафе и чай по всяко време на деня.

Източник: БТА

- реклама -