Вижте кои са 12-те страни с най-добър стандарт на живот

Организацията на обединените нации публикува годишния си доклад за човешкото развитие.

В доклада са анализирани 200 държави според различни категории – образование, междуполово равенство, финансово състояние, продължителност на живота.

Ето какво показват резултатите:

1. Хонг Конг: Жителите имат най-висока средна продължителност на живота – 84 години.

2. Съединени американски щати: Хората там са с най-добър финансов статус. Американците изкарват средно 53 245 долара на година.

3. Канада: Отбелязва високи резултати в образованието. Повече от половината жители завършват колеж.

страни4. Исландия: Хората са с висока продължителност на живота – средно 82,7 години.

5. Ирландия: Престъпността в страната е много ниска. Размерът на убийствата е 1,1 на 100 000 души, според последни данни.

6. Холандия: Неравенството в доходите при мъжете и жените е едно от най-ниските (12,4%). От средата на 90-те години на миналия век процентите непрекъснато намаляват.

страни

7. Сингапур: И тук продължителността на живота е сравнително висока. Хората живеят  средно над 83 години.

8. Дания: Разликата в заплащането на двата пола е само 7,8% за служителите на пълен работен ден. За сравнение в САЩ отбелязват резултат от 17,9%.9. Германия: От 24 октомври 2014 г. в Германия всички университети са безплатни както за местни, така и за чуждестранни студенти. Над 96% от населението има поне средно образование.

10. Швейцария: Висока оценка в цялостния здравен статус на населението. Хората живеят средно до 83 години и имат относително малък риск от заболявания като малария, ХИВ и туберколоза.страни

11. Австралия: Образованието сформира 5% от БВП на страната. Според Обединените нации жителите отделят около 20 години за обучение.

12. Норвегия: За 13-та поредна година Норвегия се нарежда на най-високо ниво в жизнения стандарт, продължителността на живота и образованието. Благодарение на добре финансираната здравна система на страната, нацията доживява средно 82 години.

страни

Като цяло, докладът на ООН отбелязва, че светът се е превърнал в по-добро място за живеене. Въпреки че 800 милиона души по света все още си лягат гладни всяка вечер, над 1 милиард души са се „преборили“ с крайната бедност през последните 25 години.

В същото време докладът посочва и няколко фактора, които застават срещу човешкото развитие – дискриминация, нетолерантност и социални норми, насочени към уязвими групи като жени и расови малцинства, които често се сблъскват с предразсъдъци в редица области, включително работна заетост, образование и човешки права.

Източник: Independent

 

- реклама -