Кои храни и напитки могат да ни разхладят в жегите?
Вижте съветите на диетолозите от Германското дружество по здравословно хранене.
Зелена салата
Зелената салата е сред най-подходящите храни в топлото време. Можете да изберете всякакви варианти – маруля, айсберг, кресон, спанак или рукола. Салатата обаче се подправя не с майонеза, а с по-леки подправки, най-вече с лимон, оцет, растително масло, кисело мляко.
Маслото може да е зехтин, от рапица, фъстъчено, ленено, сусамово или тиквено семе.
Разнообразен е и оцетът: червен винен, ароматизиран с билки или горски плодове, балсамов.
Особено внимание в горещите дни заслужава киселомлечният вариант на заливка за салата, съветва диетоложката Зилке Рестмайер от Германското дружество по здравословно хранене.
Кисело мляко, кефир, мляко с малко горчица за пикантност освежават и влияят благотворно на общия тонус, подчертава Рестмайер.
Риба и морски дарове
Рибата е полезна за много неща, затова не е изненадващо, че се оказва полезна и в жегите.
В северните райони на Германия залагат на всякакви видове – пушена, маринована, осолена или пържена, важното е да е студена. Комбинират я със салати от картофи и цвекло.
Сирене, извара и кисело мляко
Студените супи, а също изварата и сиренето, във всичките им разновидности, са любими летни ястия и идеални за разхлаждане.
Сиренето не бива да е прекалено солено и трябва да се консумира с повишено внимание заради калориите.
Изварата обаче може да се добавя към салати или да се превърне в десерт с малко плодове, кисело мляко или сметана. Може да се прибавя към кремсупа от пресни краставици с листенца мента или супа от домати, предварително задушени с чесън и босилек.
Леща
Има още един вариант на лятно ястие – супа от леща. Най-добре е да се приготви от червена или жълта леща. Лещата трябва първо да се свари и отцеди, а след това да се смеси с краставици (без сърцевината), заедно с малко чесън, люта чушка и магданоз. Така зареждането на организма с енергия е гарантирано, без да има опасност от прегряване.
Без студени храни
Експертите по правилно хранене са категорично против много студените ястия и напитки. Препоръчват редуване на топло и студено, за да се поддържа естественото равновесие на организма.
Леки десерти и лятно кафе
В жегата е най-добре да ядем млечни кремове и десерти с плодове. Може да се добавят корнфлейкс и ядки, в комбинация с разхлаждащо кафе фрапе.