Вижте кои храни ни разхлаждат в жегите

Кои храни и напитки могат да ни разхладят в жегите?

Вижте съветите на диетолозите от Германското дружество по здравословно хранене.

салата

Зелена салата

Зелената салата е сред най-подходящите храни в топлото време. Можете да изберете всякакви варианти – маруля, айсберг, кресон, спанак или рукола. Салатата обаче се подправя не с майонеза, а с по-леки подправки, най-вече с лимон, оцет, растително масло, кисело мляко.

Маслото може да е зехтин, от рапица, фъстъчено, ленено, сусамово или тиквено семе.

Разнообразен е и оцетът: червен винен, ароматизиран с билки или горски плодове, балсамов.

Особено внимание в горещите дни заслужава киселомлечният вариант на заливка за салата, съветва диетоложката Зилке Рестмайер от Германското дружество по здравословно хранене.

Кисело мляко, кефир, мляко с малко горчица за пикантност освежават и влияят благотворно на общия тонус, подчертава Рестмайер.

Риба

Риба и морски дарове 

Рибата е полезна за много неща, затова не е изненадващо, че се оказва полезна и в жегите.

В северните райони на Германия залагат на всякакви видове – пушена, маринована, осолена или пържена, важното е да е студена. Комбинират я със салати от картофи и цвекло.

сирене

Сирене, извара и кисело мляко 

Студените супи, а също изварата и сиренето, във всичките им разновидности, са любими летни ястия и идеални за разхлаждане.

Сиренето не бива да е прекалено солено и трябва да се консумира с повишено внимание заради калориите.

Изварата обаче може да се добавя към салати или да се превърне в десерт с малко плодове, кисело мляко или сметана. Може да се прибавя към кремсупа от пресни краставици с листенца мента или супа от домати, предварително задушени с чесън и босилек.

леща

Леща

Има още един вариант на лятно ястие – супа от леща. Най-добре е да се приготви от червена или жълта леща. Лещата трябва първо да се свари и отцеди, а след това да се смеси с краставици (без сърцевината), заедно с малко чесън, люта чушка и магданоз. Така зареждането на организма с енергия е гарантирано, без да има опасност от прегряване.

Без студени храни

Експертите по правилно хранене са категорично против много студените ястия и напитки. Препоръчват редуване на топло и студено, за да се поддържа естественото равновесие на организма.

мляко

Леки десерти и лятно кафе 

В жегата е най-добре да ядем млечни кремове и десерти с плодове. Може да се добавят корнфлейкс и ядки, в комбинация с разхлаждащо кафе фрапе.

- реклама -