Вижте кои думи са забранени в кралския двор

Кралиците и кралете имат много привилегии, но и много задължения и спазват стриктни правила- наложени с векове.

Кралските особи внимават как се държат, как са облечени и какво да говорят. Ето и някой думи, които те не употребяват.

Мама и тате

Обикновеният британец може да се обръща към баща си с „тате“ и към майка си с „мамо“, но в кралското семейство се използват думите „майко“ или „татко“.

Въпреки това принц Чарлз се е обръщал към кралицата с английската дума Mummy, което означава мама.

Тоалетна

Разбира се, няма как да чуем от кралицата обяснение, че отива до тоалетната, когато напусне масата за малко например. Но и точно тази английска дума не се употребява в кралския двор заради своите френски корени. Вместо нея, се използват „loo“ и „lavatory“.

Вътрешен двор

Ако принц Джордж и принцеса Шарлот помолят родителите си да ги изведат навън, Уилям и Кейт ще ги придружат до „терасата“, а не до „вътрешния двор“.

Парфюм

Даяна, принцесата на Уелс, никъде не е употребявала думата „парфюм“. Тя е предпочитала да се пръска с „аромат“.

Ето няколко думи, които надали ще чуем от тях, защото се смятат за неприемливи. Защо ли – обяснението идва от социалния антрополог Kейт Фокс.

Време за чай/вечеря/Tea

Изненада! Английската дума за чай се използва от работническата класа и за храненето след работа, ранната вечеря, която е между 17 и 19 часа. Именно затова не е сред речника на принцове, принцеси и херцогини, когато не се използва за конкретно назоваване на топлата напитка.

 

 Пардон/Pardon

Учтива дума за извинение, ще си кажем. Да, но в кралското семейство тя никога не се използва. Така че, ако някога имаме честта да срещне британски принц и херцогиня, по добре да заложим на едно обикновено „sorry“. А най-добре да не се налага да се извиняваме за нещо, пише Insider.

Десерт/Dessert

Когато говорим за кралски угощения, няма да чуем думата „десерт“. Вместо с нея да означават сладкия завършек на храненето, те използват думата „пудинг“ и в нея влагат смисъла на всички сладки изкушения, за които можем да се сетим.

Вечеря

„Вечерята“ обикновено се заменя от думичката „supper”. Единствените случаи, в които кралското семейство използва „вечеря“ е, когато става дума за официално събитие с поканени гости.

Бременна (Pregnant)

Думата бременна се смята за вулгарна от кралица Елизабет. Вместо нея тя използва идиома “in a family way”, което означава същото.

 И какъв е изводът – кралските особи избягват да ползват думи, които са в речника на простолюдието.

- реклама -