орангутан
Снимка: Pixabay

Вижте кое е най-застрашеното животно на планетата

В отдалечените джунгли на Индонезия са открити нови видове орангутани, които веднага станаха и най-застрашените маймуни в света, съобщиха изследователи.

„Това е първата информация за нов вид маймуни за около 100 години“, каза за АФП Иън Сингълтън, съавтор на изследването и директор на програмата за опазване на орангутаните в Суматра.

Видът, наречен „Tapanuli orangutan“, живее в гората Батанг Тору на остров Суматра и наброява общо около 800 индивида, което го прави най-застрашената голяма маймуна в света.

Външният вид на орангутана Тапанули е близък до неговия борнейски роднина, с канелена козина и „изпъкнал мустак“, според резултатите, публикувани в списание Current Biology. Структурата на черепа и костите му е малко по-различна от тази на близките видове, както и поведението.

Учените смятат, че всички орангутани имат общ предшественик, но са започнали да се отклоняват в различни видове преди около 3,4 милиона години.

„Орангутаните от Батанг Тору изглеждат директни потомци на първите орангутани, които са мигрирали от континенталната Азия“, каза съавторът Александър Нейтър от Цюрихския университет.

Авторите на изследването заявиха, че мерките за опазване трябва спешно да бъдат приложени.

„Орангутаните се възпроизвеждат изключително бавно и ако повече от 1% от популацията се губи годишно, това ще ги тласне към изчезване“, пише Серж Уич, професор в университета „Джон Мурс“ в Ливърпул.

Изчислено е, че населението на орангутаните на Суматра са малко под 15 000, а около 54 000 орангутани обитават Борнео. Изсичането на горите и бързото разрастване на насажденията от палмово масло са обвинявани за унищожаването на техните местообитания в джунглата. Приматите са и често нападани от месните, които гледат на тях като вредители или ги продават за домашни любимци

- реклама -