Харманли

Вижте какво ще се промени в Харманли след бунта на мигрантите

Афганистанци от лагера в Харманли, които принудително ще бъдат изведени от страната ни, вече е напуснала центъра. Това съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Разршеното по време на размириците имущество вече е възстановено на 90%. До петък ще бъде завършена и работата по оградата край центъра. Обстановката е стабилизирана, увери Киров.

Към момента в лагера в Харманли са настанени 2 235 души. 1024 от тях са афганистанци, останалите са сирийци и иракчани, предимно семейства.

Над 400 души, участвали в размириците, са изведени от центъра. Ще се търси начин те да бъдат изведени от страната.

Част от центъра за бежанци в Харманли ще бъде превърната в център от затворен тип.

Преустройството на центъра ще бъде извършено с европейски средства. Центърът в Пъстрогор ще бъде преоборудван от открит в закрит тип, добави Киров.

В понеделник стана ясно, че се предприемат мерки за настаняване на чужденци и в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската граница да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

- реклама -