Само във FN: Вижте какво се случва със сиамските близнаци Богдан и Янко от Сливен

Сиамските близнаци Богдан и Янко са настанени в дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“ в Бургас дом, установи проверка на Flashnews. Те са добре, полагат се специални грижи за тях.

Историята на двете братчета трогна цяла България.

Никой лекар у нас не са нае да направи операция на близнаците, защото е рискова и така братята живеят още заедно с едно тяло.

Двамата се родиха през август 2016 г. в болницата в Сливен. Майката е 14-годишна ромка, а бащата е неин втори братовчед. Двамата тайно имали връзка и момичето ражда сиамски близнаци с аномалия.

Още от самото раждане Богдан, който е кръстен на дядо си, е по-развит и има шанс за оцеляване и пълноценно развитие. „Той е добре – храни се, играе си, смее се, плаче след нас, познава ни. Янко не е добре – подут, увреден, на главата му има две големи дупки. От очите и носа му излиза слуз. В кома е“, споделя с мъка непълнолетната майка Мария.

На близнаците бе отказано разделяне зад граница.

Медици от известна клиника в Ню Йорк направиха предложение за операция по разделянето на братчетата. Въпреки положителната нагласа лекарска комисия, свикана от Фонда за лечение на деца в чужбина, констатира, че хирургическата интервенция е „анатомично невъзможна и функционално непълноценна“. Или, с две думи – опасна за живота им.

„Лекарите в създадения обществен съвет коментираха, че децата имат обща храносмилателна система и обща кръвоносна система и няма как да се осъществи това разделяне“, обяснява д-р Пенка Георгиева.

Децата са настанен в дом в Бургас

Flashnews откри дома, където са настанени децата. От ръковоството обаче отказват да дават подробности за състоянието им.

Свързахме се със Златка Делева, която отговаря за връзки с медиите и защитата на личните данни в социалното заведение.

Г-жо Делева как са сиамските близнаци?

Добре са. Грижим се за тях като другите деца.

А те не изискват ли по-особени грижи?

Не грижим се като другите деца, те всички са с особени грижи. Специалисти се грижат за тях.

Трябват ли ви повече средства за тях?

Не всичко е осигурено за грижите им.

Кога пристигнаха децата при вас, от кога се грижите за тях?

Не мога да ви дам тази информация.

Родителите идват ли да ги видят?

Няма проблем за това да ги видят.

Домът, където са настанени децата беше обновен миналата година от дарения, показва справка на сайта на заведението. Той е снабден с всички удобства за отглеждане на деца с вредни малформации. От дома не дават информация кой плаща за издръжката на Богдан и Янко и дали родителите също имат участие.

Дечицата ще навършват две годинки през август. Докато Богдан има шанс да проговори и проходи, ако е разделен от братчето си, то Янко няма такъв шанс.

Семейството е готово да продаде къщата си, за да събере пари за операция в САЩ, където още дават надежда за живота на едното дете.

 

- реклама -