мавзолей

Вижте какво има в подземието под бившия мавзолей на Георги Димитров – ГАЛЕРИЯ

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов показа пред журналистите подземията под разрушения музей на Георги Димитров.

На мястото общината ще изгради зона за съвременно изкуство

Тъй като останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир, общината се видя принудена да издирва кой може да има претенции за собственост върху подземията.

След като бяха изпратени запитвания до всички институции и никой не е предявил такива, общината изготви акт за собственост.

Какво е имало под мавзолея някога?

В подземията е имало огромна хладилна инсталация, която е поддържала необходимата температура и влажност на въздуха в гробницата. Там са били и всички съоръжения за поддържане на тялото на Георги Димитров – балсамираща вана, хирургическа маса, гардероб, в който е имало дрехи, с която обличали мумията.

Доц. д-р Чобанов обясни, че това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата – Софийска градска художествена галерия. „Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство. И с оглед на това стигнахме до извода, че особено подходящо е това подземно място. По този начин ще засилим и туристическия интерес към идеалния център на София“, каза още той и уточни, че на този етап все още не е ясна стойността на проекта.

- реклама -