Вижте какво гласят посланията на евролидерите, гостували у нас по време на председателстовто (СНИМКИ)

Какво написаха лидери като Ангела Меркел, Виктор Орбан, Доналд Туск, какви са техните послания за бъдещето на Европа и Европейския съюз? Всички послания и фотоси са събрани в изложба, експонирана в Национална галерия – Двореца.

Някои от посланията са на български, други са на собствените езици на лидерите, участници в срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС – Западни Балкани.

Изложбата е по повод края на Българското председателство.

Посланията, изписани с перманентен маркер върху масата, на която са вечеряли лидерите – ден преди паметната среща, са рамкирани и вече са достъпни за поколенията напред. За да покажем, че сме иновативни материалът, от който е изработена масата е рециклируем.

Това, с което ще остане в историята българското председателство, са посланията за единство и мотото на българското председателство е препотвърдено от всички участници в срещата на върха. Мотото е „Съединението прави силата“.

„Всички за наша радост оставиха послания за единство, за единение и обединение, а за нас всичко това е изключително важно“, заяви министър Лиляна Павлова.

Любимата снимка на Павлова е тази с канцлера Меркел. Канцлера се е постарала да напише посланието на български език.

Скромно послание на нашия език пише и Туск.

„България допринася много за културното многообразие“, каза по време на откриването на изложбата министър Павлова. „Много се гордеем с културата, историята и традициите. Радваме се, че успяхме те да достигнат до повече хора“, каза още тя.

Министърът на културата Боил Банов заяви, че за шестте месеца на Българското председателство културата и културното наследство са станали неизменна част от политическия дневен ред на Европа.

Нетрадиционната изложба ще остане в залите на Национална галерия – Двореца до 8-ми юли.

- реклама -