Конституция
сн. БГНЕС

Вижте какво е записано в новата Конституция на България, която предлага ГЕРБ

Намаляване на народните представители на 120, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, разделяне на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдии и Съдебен съвет на прокурори – като главният прокурор се назначава от този на прокурорите. Обвинител номер едно да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца.

Това са част от промените, записани в проекта за нова Конституция, който ГЕРБ внесоха по-рано днес в деловодството на Народното събрание.

Най-голямата изненада – премахва се Великото народно събрание и неговите правомощия се прехвърлят на обикновеното Народно събрание.

Друга новост е предложението съдии и прокурори да имат законодателна инициатива. Текстовете предвиждат президентът да няма участие в избора на тримата големи в съдебната власт, като се предвижда той да не може да връща на съдебните съвети направения избор или да го потвърждава с указ.

Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

ЕТО И ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ:

 

 

 

- реклама -