БНБ

Вижте какви екстри имат новите десетолевки, които от днес са в обращение – ВИДЕО

Днес БНБ пуска в обращение новите банкноти с номинална стойност 10 лева от емисия 2020 г.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение.

Дестолевките обаче ще има допълнителен знак, който ще служи за ориентир на незрящите граждани.

Той се състои се от две дебели и осем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Също така банкнотата има нови защити – холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на земното кълбо с телескоп и планета, цветен холограмен портрет на д-р Петър Берон, изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „10“. Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 10“ и с диагонален динамичен ефект, променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 10“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на д-р Петър Берон. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисии 1999 г. и 2008 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисия 2020 г.

- реклама -