Вижте как спасиха от рухналия блок в Магнитогорск 11- месечния Ваньо (ВИДЕО)

Чудо след вчерашната трагедия в Магнитогорск, където заради взрив на газ се срути цяла кооперация. 11-месечния Ваньо получи втори шанс за живот.

Позицията на тялото, в която 11-месечното момче е спасено под развалините в Магнитогорск, помогна да се спаси живота му на студа. Това е съобщено на журналисти от ръководителя на отдела за спешни действия в аварийните зони.

„Детето беше притиснато към детския матрак, беше събрано одеяло, което го предпазваше от студа на печката у дома. Главата беше притисната до вратата на кабинета и положението на тялото беше близо до идеалното, за да остане на студа толкова дълго ”, разказаха от службите.

Детето беше открито 35 часа след инцидента.

В Челябинска област на 2 януари е обявен траур във връзка с трагедията, предава БТА.

Детето е в крайно тежко и то ще бъде транспортирано за лечение в Москва. Редом до него в реанимацията в местната болница е майка му. Неговите родителите са оцелели, както и тригодишният му брат.

Жителите на града са организирали спонтанно импровизиран мемориал близо до сградата, където носят цветя, новогодишни играчки и свещи в памет на загиналите. Някои казаха, че носят подаръците, които са купили за Новата година. Много хора стояха тук през целия ден въпреки студа и наблюдаваха как спасителите разчистват развалините. Много от тях видяха как беше извадено бебето. „Не познавам лично семейството на момченцето, но историята на спасяването му трогва до сълзи“, каза съседка, донесла цветя.

Раненото 13-годишното момче, извадено изпод развалините, получи подарък от президента на Русия Владимир Путин – таблет. Губернаторът на областта Борис Дубровски, който изпълни поръчението на президента и предаде подаръка на момчето, заяви пред журналистите, че то е „много позитивно дете“ въпреки преживения кошмар, и „няма съмнение, че ще се възстанови и ще бъде добър човек“.

Президентът, който посети болницата в Магнитогорск снощи, обеща на момчето новогодишен подарък. „Нова година е, а аз толкова бързах да пристигна при вас, че не взех нищо, но непременно ще донеса“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Жертвите вече официално са осем, след като днес бе потвърдена смъртта на осми загинал. Тялото му бе извадено от развалините сутринта.

- реклама -