Макрон
Снимка: БГНЕС

Вижте как мюсюлманския свят изразява гнева си срещу френския президент Макрон – СНИМКИ

Огромна вълна от недоволство заля френския президент заради изказванията му за исляма. В мюсюлманският свят от няколко дни портрети на Еманюел Макрон се горят и тъпчат от огорчени последователи на ислямската религия.

Снимка: БГНЕС

Те са бесни на френския държавник, който защити карикатурите на пророка Мохамед след убийството на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен защото показал по време на урок рисунките на „Шарли Ебдо“. Макрон го нарече „герой”, а убийците му „страхливци”. По време на траурната церемония в памет на преподавателя френският държавен глава заяви, че ислямът е в криза и предупреди, че страната му няма да се откаже от карикатурите и рисунките.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин бе съобщено за масово хакване на френски сайтове, на които са публикувани текстове във възхвала на исляма и карикатури на Макрон, изобразен като свиня. Засегнати са страниците на пенсионни дружества, районни управления и фирми.

Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди протестиращи преминаха през столицата на Бангладеш снощи, призовавайки за бойкот на френски продукти и изгаряйки чучело на френския президент.

Снимка: БГНЕС

Според полицията над 40 000 души са участвали в шествието, организирано от ислямистка партия, което е спряно, преди да може да се доближи до френското посолство в Дака. В Ирак и ивицата Газа също се проведоха протести, които започнаха от Турция в неделя. Антифренски протести имаше и в Либия и Сирия.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Лидерите на някои от мюсюлманските държави също не скриха недоволството си от думите на френския лидер. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви Макрон за болен и го посъветва да провери менталното си здраве, в отговор на което Париж отзова посланика си в Анкара за консултации.

В почти всички арабски държави се появиха призиви за бойкот на френските стоки.

Френски стоки бяха премахнати от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар.

Снимка: БГНЕС

Бойкотът на френските стоки в Турция отдалечава страната допълнително от ЕС. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

Призивите за бойкот противоречат на турските задължения към ЕС, добави той. Говорителят отбеляза, че по силата на договореностите на Анкара с ЕС следва да се осигури двупосочен свободен пазарен достъп. Според турски издания бойкотът ще засегне търговия на стойност милиарди долари.

- реклама -