сън, обработка информация мозък

Вижте как мозъкът ни архивира информацията

Сънят е много важен

Шведски учени са направили изследване, което позволи да се установи по какъв начин човешкият мозък по време на сън „сортира“, получената през деня информация.

Човек получава много и най-разнообразна информация, в това число съвършенно безполезна. За да се справи с всичко това, на мозъка му е необходима своевременна обработка. Всичко нужно е да се „смачка“ информацията, по аналогия с архивиращите файлове в компютъра. Ненужното се изхвърля и подлага на още по-сериозна компресия. Явлението се нарича „скейлинг с намаляване на обема“.

Един от участниците в изследването, научен сътрудник в Упсалския университет и специалист в областта на съня Кристиян Бенедикт отбелязва, че отделянето на информационният шум е най-важното за ефективната работа на човешката памет.

Ако през деня учиш материал, по който ще полагаш изпит на следващия ден, шансовете ти ще бъдат много по-големи ако мозъкът ти подложи информационния шум на компресия. Ако не е в състояние да направи това, може да възникнат трудности в усвояването на нова информация„. Това обяви ученият пред канал SWT.

Резултатите от експериментите върху мишки показаха, че ускоряването на този процес се дължи на протеина Нmer1a. Важната информация се складира в синаписисите, а  Homer1a ги активира по време на сън. По този начин наистина важната информация се записва и съхранява в паметта.
Учените обръщат внимание, че съдържанието на Homer1a в спящите мишки е значително по-високо, отколкото в бодърстващите. Това се обяснява с факта, че хормона на стреса – норадреналин – не позволява на протеина да се освобождава в будно състояние.
Може да се каже, че сънят определя ефикансността на когнитивните процеси по времето когато сме будни. В съня ние обработваме получената през деня информация. Тези части на мозъка, които са били особено активни се нуждаят от скейлинг„. Това твърди Бенедикт, който напомня, че много предишни изследвания показват пряка връзка между натоварването на мозъка пред деня и дълбокия сън през нощта.
- реклама -