самолет

Вижте как летенето със самолет влияе на Вашето съзнание

Пътуването със самолет е ежедневна дейност, но тялото и мозъкът все още биват засегнати.

С малките, изскачащи пред очите ни екрани, лошото качество на звука и честите смущения, гледането на филм по време на полет е истинска трудност.

Въпреки това пасажерите често се запасяват с неангажиращи филми за дългите полети. Дори комедии като The Simpsons може да активират слъзните канали, което не би се случило, ако пътниците гледат същия филм на земята.

Физикът и телевизионен водещ Браян Кокс и музикантът Ед Шийрън също признават, че се чувстват по-емоционални от обикновено, когато гледат филми в самолета. Ново проучване на летище Gatwick в Лондон установява, че 15% от мъжете и 6% от жените са по-склонни да плачат, гледайки филм по време на полет, отколкото у дома.

Съществуват множество теории защо летенето със самолет прави пътниците по-уязвими – тъга при раздяла с близки хора, вълнение за предстоящото пътуване, носталгия по дома. Но има и твърдения, че летенето само по себе си може да предизвика тези емоции.

самолет

Новопоявило се изследване предполага, че изкачването на повече от 10 хиляди метра над земята в херметически затворена метална кутия може да направи странни неща с нашите умове, променяйки настроението или начина, по който функционират сетивата ни.

Самолетните кабини са особени места за хората. Това е среда, в която налягането е същото като на планински връх с височина 2,4 километра

Влажността е по-ниска отколкото в най-сухите пустини, а въздухът се охлажда до 10C, за да отстрани излишната топлина, генерирана от множеството тела и електроника на борда.

Намаленото въздушно налягане в самолета може да понижи нивото на кислород в кръвта на пътниците с между 6 и 25% – спад, който би принудил лекар да назначи допълнителен кислород. За здрави пътници това не трябва да е проблем, но при възрастните хора и хората със затруднено дишане въздействието е по-голямо.

самолет

Дори леките нива на хипоксия (недостиг на кислород) променят способността ни да мислим ясно. Установено е, че налягането на над 2 хиляди метра увеличава времето за реакция.

Йохен Хилкенбай, президент на Германското общество по аерокосмическа медицина, твърди, че леката хипоксия може да има по-лесно разпознаваеми ефекти – умора.

Друг ефект на по-ниското въздушно налягане е влошеното нощно виждане на човека. Само на 1,5 километра височина то може да се влоши с 5 – 10%. Причината е, че фоторецепторите в ретината се нуждаят от кислород, за да работят ефективно.

Комбинацията от понижено налягане и влажност също води до отслабена чувствителност към сладко и солено с до 30%. Сухият въздух отнема голяма част от нашето обоняние.

самолет

Проучване от 2007-ма година показва, че след около 3 часа на борда на самолет, тялото започва да се чувства неудобно. А изследване на австрийски учени показва, че дългите полети изсушават кожата ни с 37% и предизвиква сърбеж.

Ниските нива на налягане засилват ефекта на алкохола, съответно и махмурлука на следващия ден.

Валъри Мартиндейл, президент на Асоциацията по аерокосмическа медицина в колежа Кингс в Лондон, обяснява, че освен тревожност, дългият престой в самолетната кабина увеличава негативните емоции, прави хората враждебни, намалява енергийните нива и засяга способността за справяне със стреса.

Стивън Лег, професор по „Ергономия“ Massey University в Нова Зеландия, показва, че леката дехидратация по време на полет също влияе на настроението.

Но освен това, съществуват изследвания, доказващи, че някои надморски височини карат хората да се чувстват по-щастливи.

самолет

Стивън Грьонинг, професор по „Кино и медии“ в университета във Вашингтон, вярва, че този вид щастие може да се прояви във формата на сълзи. Според него плачът по време на полет „е от сълзи на облекчение, а не на тъга“.

Йохен Хилкенбайн и колегите му от университета в Кьолн провеждат експеримент и откриват нещо странно – само 30 минути в условия, сходни с тези в самолетната кабина, променят баланса на молекулите и довеждат до изменение в начина, по който функционира имунната система.

И ако въздушният транспорт влияе на имунната система и ни прави по-уязвими към инфекции, то промените в настроенията се свързват с депресия.

Източник: BBC

 

 

- реклама -