Кирил и Методий

Вижте как България почита делото на Кирил и Методий

В София 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с тържественото шествие под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий. То бе предвождано от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера Екатерина Захариева и генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Шествието тръгна от сградата на Археологическия музей, премина по жълтите павета до Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий. Там в присъствието на патриарх Неофит се проведе тържествен водосвет, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп под звуците на църковен хор.

В тържественото шествие се включиха представители на много училища, училищни духови оркестри и мажоретни групи.

Президентът: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и не случайно, че техните последователи равняваме с апостоли“.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си на връх 24 май.

„В нашия българския език народът е откривал спасението. Не рядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит. С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури, всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство“, заяви президентът пред множеството на тържеството пред Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий”.

В тържественото шествие участват представители на много училища, училищни духови оркестри и мажоретни групи.

С празнично шествие и във Велико Търново отбелязаха Деня на славянската писменост и култура

Хиляди ученици и жители на града дефилираха в центъра на Велико Търново. По традиция всяко училище представи с ленти „Отличник” най-изявените си ученици. Пред сградата на общината, кметът Даниел Панов връчи наградата „24 май”, която всяка година се присъжда на изявен зрелостник. Тази година това е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика.

Празничната програма продължава през целия ден като довечера започват традиционните абитуриентски дефилета, а зрелостниците ще бъдат изпратени като холивудски звезди по 300-метров червен килим, който ще бъде разпънат в центъра на града.

- реклама -