Вижте къде живеят най-високите мъже и жени в света

Най-високите мъже в света са в Холандия, а най-високите жени в Латвия. Това показва актуално проучване в списание eLife. 

Средният ръст на холандците е 183 сантиметра, а на латвийките – 170 сантиметра.

Резултатите от изследването се базират на проучвания в 187 страни по света за периода 1914 г. до днес.

Българските мъже са на 26-то място в класацията, а българките са на 30-та позиция.

Най-голямо е увеличението на ръста при мъжете в Иран и при жените в Южна Корея, които за един век са се „пораснали“ съответно с 16 и с цели 20 сантиметра.

Човешкият ръст до голяма степен зависи от храненето и факторите на околната среда, въпреки че и гените също имат голямо значение. Децата и младежите, които се хранят пълноценно и живеят в по-добра среда, обикновено са по-високи, казват изследователите.

По-високият ръст е свързан и със здравето на майката и храненето й по време на бременността.

Учените смятат, че високите хора живеят по-дълго, имат по-добро образование и печелят по-добре. По-високият ръст обаче е свързан с някои рискове за здравето като например рака на яйчниците при жените и на простата при мъжете.

Изследователският екип, заедно с представители на Световната здравна организация, проучва информация от различни източници, в това число военни доклади, проучвания за здравето, храненето и епидемиологичния статус на различните народи.

Данните показват, че най-високите хора в света живеят в европейските държави, но тенденциите на растеж като цяло на Запад до голяма степен са изравнени.

Мъжете в Австралия са единствените неевропейци в топ 25 на най-високите хора в света.

Ето кои са първите 10 в класацията:

Мъже
 1. Холандия
 2. Белгия
 3. Естония
 4. Латвия
 5. Дания
 6. Босна и Херцеговина
 7. Хърватия
 8. Сърбия
 9. Исландия
 10. Чехия

26. България

Жени
 1. Латвия
 2. Холандия
 3. Естония
 4. Чехия
 5. Сърбия
 6. Славакия
 7. Дания
 8. Литва
 9. Беларус
 10. Украйна

30. България

Къде живеят най-ниските хора?

Най-ниски са мъжете в Източен Тимор, където средната височина е 160 сантиметра. Най-ниските жени са в Гвателама – средната височина на дамите там е 150 сантиметра, а преди век е била около 140 сантиметра.

- реклама -