Вижте къде в света една минута се счита за сериозно закъснение, а хората умират от преработване

Япония е страна на точното време, дисциплината, нечуваното трудолюбие и безкористната чест. Ето и още невероятни факти за страната на изгряващото слънце.

1.В Япония не е прието служителите да си тръгват навреме. В тази страна работещите изчакват първо да си тръгне шефът им и чак тогава да се приберат вкъщи. И тъй като японците са известни със своя работохолизъм, шефовете често остават 3-4 часа след работно време. А понякога шефът може да покани служителите си да пийнат след работа и те не могат да му откажат. Тръгването навреме (дори да имате основателна причина за това) показва нелоялност към фирмата и не се приема добре.

2.В японския език съществува думата кароши, която означава „смърт от преработване“. Това е причината за смъртта на 10 000 японци всяка година.

3.Япония е единствената страна в света, в която една минута се счита за сериозно закъснение. Японските влакове понякога закъсняват заради хора, които се хвърлят на релсите в опит да се самоубият, но иначе можете да сте сигурни, че влакът ви ще пристигне точно на секундата.

4.В Япония честта е много важна. Предишният министър-председател Юкио Хатояма напусна, защото не успя да изпълни предизборните си обещания. Министрите преди него постъпиха по същия начин.

5.Япония е една от страните с най-много самоубийства на глава на населението. Практиката на ритуалното самоубийство – харакири или сепуку, все още оказва влияние и върху днешните японци. Те понякога се самоубиват заради честта си, за да подкрепят свой близък или защото главата на семейството така е решил.

6.Във всички северни градове улиците и тротоарите се затоплят през зимата, затова не се образува лед. От друга страна, повечето японски жилища нямат централно отопление. Вместо това се разчита на различни видове печки.

7.В Япония законите срещу тютюнопушенето на публични места са много по-свободни, отколкото в Европа и Америка. Обикновено може да се пуши навсякъде, освен по гарите и летищата, обаче глобите за изхвърлен фас и тръскане на пепелта по земята са сериозни, затова японците често носят със себе си джобни пепелници.

8.Японците много обичат храната и обожават да говорят за храна. Докато се храните, се смята за неучтиво, ако не похвалите храната многократно. Затова, ако отидете в Япония, не забравяйте няколко пъти да повторите „вкусно“, докато се храните.

9.Според японските закони минималната заплата за чужденците е по-висока, отколкото средната заплата на един японски гражданин. И за компаниите е много по-изгодно да наемат японец, отколкото имигрант. Затова в Япония има много малко служители чужденци.

10.В японския език има няколко степени на учтивост – разговорна, уважителна, учтива и много учтива. Женската реч обикновено съдържа по-учтиви форми на думите, отколкото мъжката.

11.Ако един японец не иска да ви помогне, рядко ще ви го каже в прав текст. Вместо „не“, ще чуете уклончиви уверения, че ще помисли как да ви помогне, но ще му трябва време. От вас се предполага, че разбирате от намеци.

12.Според статистиките Токио е най-безопасният град в света. Дори 6-годишните могат да пътуват сами в градския транспорт, без да се притесняват, че нещо ще им се случи.

13. В ресторантите първо се сервира на мъжете, а в магазините продавачите първо поздравяват мъжете.

14.Оставянето на бакшиш не е възприето в Япония. Достатъчно е да платите сметката си, по този начин вие и сервиращият оставате равни. На някои места могат да счетат опитите да оставите бакшиш като обида.

15.Неучтиво е да отворите подарък в присъствието на човека, който ви го е подарил. Трябва да благодарите за подаръка и да го отворите едва след като всички гости си тръгнат.

- реклама -