Вижте къде направиха 20-километрова мартеница-рекордьор

Жителите на софийския район „Нови Искър“ готвят нов национален рекорд за най-дълга мартеница.

След като през 2012 година оплетоха червено-бяла нишка с дължина 7562 метра, в началото на тази година, готвейки културния си календар, вземат решение да подобрят собственото си постижение.

„Първоначалната идея беше да оплетем мартеница с дължина от около 10 хиляди метра. Създадохме нужната организация, поканихме училища, читалища, пенсионерски клубове да се включат в нашата инициатива. Те винаги откликват и този път също прегърнаха нашата идея. Така, в рамките на около месец, се изплете тази мартеница“, разказа пред БГНЕС Веселка Петкова, заместник-кмет с направление образование и култура.

За да имат необходимото пространство за работа, участниците в инициативата са разгърнали кълбета прежда на градския стадион. Докато работят обаче те установяват, че през 2015 година във Видин е поставен нов рекорд – мартеница с дължина около 16 хиляди метра. Без да се колебаят, те веднага си набавят още материали и започват работа още по-упорито, за да го подобрят.

„Към момента смея да твърдя, че сме успели да постигнем рекорд и да направим мартеница с дължина над 20 хиляди метра. Това обаче ще го разберем официално в понеделник, когато довършим окончателно събирането на парчетата”, допълни Веселка Петкова.

За жителите на района поставянето на рекорд не е самоцел, а начин да отправят послание: „Миналата година беше много трудна, не само за нас българите, но и за целият свят. Така решихме да се обединим и да направим нещо заедно, за да покажем на всички хора, че както са преплетени белият и червеният конец, така и ни трябва да сме сплотени. Да преодолеем тази епидемия и да излезем от нея по-силни и здрави“.

- реклама -