Вижте къде има скок на телефонните измами

В Русенско зачестяват опитите за телефонни измами. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе.

От там информират, че голяма част от гражданите информират на тел. 112 или в полицията, че са попаднали в полезрението на измамниците чрез обаждания, но не са се подвели, тъй като са информирани за използваните от тях престъпни схеми.

„Все по-рядко, но все още има и случаи, в които престъпниците успяват да примамят в схемите си възрастни хора.

Такъв е случаят, за който е подаден сигнал вчера вечерта в полицията в Русе“, обясняват от областната полицейска дирекция.

Жертва на измамата е 88-годишна русенка. На домашния телефон получила обаждане от непознат мъж, който се представил за „доктор Григоров“. Той обяснил, че нейната дъщеря е претърпяла инцидент и е необходима спешна операция на крака, който е счупен на три места.

След мнимия доктор с възрастната русенка разговаряла жена, която пострадалата оприличила на дъщеря си.

После измамникът й обяснил, че интервенцията ще струва много скъпо и попитал с каква сума разполага.

Разговоряли и по мобилния телефон на жената, чийто номер потърпевшата сама предоставила. Двамата се уговорили, че „докторът“ ще изпрати „сина си“, за да вземе парите от дома й.

Жената приготвила всичките си налични спестявания, слязла пред входа и ги предала на млад мъж. По-късно разбрала, че е измамена.

По случая се води разследване.

От полицията отново призовават гражданите да внимават, за да не попаднат в подобни схеми. Съветват хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да напомнят за този вид измама, кактоп и за основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

- реклама -