Рама

Борисов в Тирана: Тероризмът цъка само в главите на някои хора (СНИМКИ, ВИДЕО)

Албанският министър-председател Еди Рама награди своя български колега Бойко Борисов с медал за приноса му за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Премиерът Борисов получи Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания.

Рама

„Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни“, заяви Еди Рама. Той се надява, че доброто сътрудничество и приятелство между двете държави ще продължи.

„Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна“, каза премиерът Борисов. По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.

Българският премиер обеща максимална помощ в процеса на присъединяване на Албания към Европейския съюз. Той посочи, че все още има една-две държави, които са скептични по отношение на започването на преговори на Албания с Евросъюза, но София полага големи усилия този негативизъм да бъде преодолян.

България активно ще се включи и в работата на координационния център, който се създава в Албания за борба с радикалния ислям сред завръщащите се от зоните на конфликти. „Най-важното място, където цъка тероризъм, това е в главите на хората. Там е доста по-опасно, отколкото от самата бомба. А ние точно там сме загубили битката“, смята премиера Борисов.

Той обяви, че ще има и съвместни учения на българските и албанските специални сили.

- реклама -