СПИН

Вижте историята на този мъж, заразен със СПИН когато е само на 5 годинки

Анди Еванс е едва пет годишен, когато е заразен с вируса на ХИВ. Това става в британска болница, където на момчето, страдащо от хемофилия е прелята заразена кръв. Заедно със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, Анди се разболява и от Хептит С и Хепатит Б.

Той е само една от 2400-те жертви на огромен здравен скандал във Великобритания

През 70-те и 80-те години, хиляди пациенти са заразени с различни тежки болести в следствие на преливане на непроверени кръвни банки. Анди научава за тежката си диагноза, когато на 12 години родителите му признават, че има ХИВ.

„Заразен на такава невинна възраст като всяко дете си казах: Ще стана лекар и ще намеря начин да се излекувам!“, споделя болния мъж.

Скоро обаче той се сблъсква с реалността. На 16 лекарите съобщават на Анди, че вече е развил СПИН. Следват тежки години по болници, а в онези времена не е имало много медикаменти за третиране на тежкото имунно заболяване, разказва още той.

„Следващите ми 5 години бяха ужасяващи. Постоянно влизах и излизах от различни здравни заведения. Тялото ми беше разяждано от най-различни заболявания, които придружават СПИН-а. Не можех да ходя на училище, не се записах в Университет. Не си намерих първа работа като всеки друг младеж“, спомня си Анди, който днес е на 35 години.

Никой не обезщетил до момента заразените

През всички 30 години никой не поема отговорност за немърливото отношение към пациентите – нито държавата, нито здравните власти или пък фармацевтичната компания, доставяла заразените кръвни продукти.

Едва наскоро Тереза Мей обяви, че ще започне разследване на скандала, известен като най-голямата трагедия в британското здравеопазване.

- реклама -