топ дестинации

Вижте 10-те туристически топ дестинации на 2019 г. (СНИМКИ)

Експертите на Lonely Planet обявиха кои са 10-те хитови дестинации на предстоящата 2019 г. В топ 10 на градовете има само три европейски, така че ако ще следвате модните тенденции, ще трябва да пътувате малко по-надалече.

1. Копенхаген, Дания

Специалистите поставят датската столица на първо място през следващата година. Причината: интересната и вкусна храна, вдъхновяващата архитектура и многото забавления за хора на различна възраст. Градският транспорт в града е добре уреден, а туристите ще бъдат улеснени допълнително след окончателното завършване на метрото в средата на 2019 г.

2. Шенцен, Китай

Добре дошли в най-иновативния град в страната – Шенцен. Наричат го „Силиконовата долина“ на Китай. Посещението тук ще ви излезе много по-евтино отколкото в Хонконг. В същото време ще можете да се насладите на уютни заведения, прохладни барове, занаятчийски пивоварни и модерно изкуство. През изминалите три години в града са открити няколко интересни музея.

3. Нови Сад, Сърбия

В Нови Сад ще опитате традиционните за Сърбия месо, вино и ракия, ще чуете и типичната музика. Във втория по големина град в страната обаче експертите откриват и много от западната култура и архитектурно влияние. Сръбската „Нова градина“ е домакин на разтърсващия фестивал EXIT, чието 20-то издание съвпада с домакинството на града като Европейска младежка столица за 2019 г. Определено има какво да се види и е много близо до нас.

4. Маями, САЩ

Известен с красивите си плажове и бурния нощен живот, Маями привлича милиони туристи всяка година. През последните няколко години Маями се превръща и в център на изкуствата, добрата храна и модерната архитектура.

5. Катманду, Непал

Разположен в Хималаите, това е единственият голям град в държавата. Намира се на 1 350 м. надморска височина в долината Катманду. Градът преживя опустошителното земетресение през 2015 г. и оттогава се възстановява. Според Lonely Planet обаче възстановяването тече с пълна сила, а за туристите има и някои неочаквани „удобства“ като надеждно електричество и дори Wi-Fi в малките улички на Стария град.

6. Мексико сити, Мексико

Ноември е идеалният месец да посетите Мексико. От юни до октомври е сезонът на ураганите. Сухият сезон е от октомври до април. Освен множеството красиви исторически сгради, в Мексико сити можете да хапнете страхотна и евтина храна, и да пиете истински коктейл „Маргарита“.

7. Дакар, Сенегал

Това е един от най-бързо развиващите се градове в Африка. Дакар предлага зашеметяваща комбинация от плажове, слънце, колоритни пазари и нощни клубове. Крайбрежната столица на Сенегал се надява да привлече повече туристи и благодарение на чисто новото си международно летище.

8. Сиатъл, САЩ

Град, зареден с креативна енергия, посочват специалистите. През последните години са направени множество ремонти, които правят Сиатъл много по-привлекателен за туристите. Тук се намират централите на Старбъкс, Амазон, Майкрософт, както и голяма част от заводите на Боинг.

9. Задар, Хърватия

Задар е космополитен град, в който туристите ще намерят старинни мраморни улички с прохладни барове и кафенета, древни римски руини и музеи. Изключително интересна е и крайбрежната алея.

10. Мекнес, Мароко

Мекнес се намира в северната част на Мароко и е един от четирите имперски града. Бил е столица на Мароко по време на управлението на Мулай Исмаил, след това столицата е преместена в Маракеш. Предлага посещение на много забележителности, сред които мавзолея на султан Мулай Исмаил, а в музея Дар Джамаи могат да се видят продукти на мароканските занаятчии – килими, керамика, бижута и изделия от дърво.

- реклама -