пакт

Вицепремиерът Захариева: България не е готова да се присъедини към Пакта на ООН

България все още не е готова да се присъедини към Пакта на ООН, така че няма да го подкрепи

Това заяви на пресконференция външният министър Екатерина Захариева.

„Срещата в Полша е политическа и не е задължителна. Документът има за цел държавите да намерят решение по проблемите с климата и миграцията. България има някои забележки по текстовете и в момента не е готова да изложи пред Общото събрание на ООН“, отбеляза още вицепремиерът.

Преди седмица и президентът заяви, че България не трябва да подписва Глобалния пакт на ООН. Според него в настоящия си вид документът не работи за интереса на България. „Такъв документ е необходим, но в настоящия си вид той съдържа клаузи, които поставят под риск националния суверенитет, социалната система и вътрешния мир“, смята държавният глава.

На въпрос дали в България е пристигала информация, че руската корпорация „Газпром“ ще строи втората тръба на „Турски поток“ през нашата територия, Захариева не отговори категорично с аргумента, че ако има нещо, ще го кажат официално.

„Не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации в чужда преса. Така, че очаквайте това да стане официално обявено от българските власти съвсем скоро“, отговори Захариева.

- реклама -