Томислав Дончев Томислав Дончев, Национален план за възстановяване и устойчивост

Вицепремиерът Дончев: Предлаганото от Каракачанов експертно правителство не може да свали напрежението

Единственото, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря за бивши колеги. Не съм ходил в апартамента на Цветан Цветанов, нямам време да се занимавам с интриги. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Думите му идват като коментар на обвиненията на Цветанов, че именно Дончев стои зад интригите, довели до напускането му на парламента и ГЕРБ.

Дончев: Не съм сигурен, че предлаганото от Каракачанов експертно правителство ще свали напрежението

„Обществото е разделено в момента. Напрежение има, едни българи са изправени срещу други българи. Когато удовлетворим едната група, това значи да разочароваме другата. Това е лошото на такива ситуации. Не знам дали едно такова експертно правителство, каквото предлага Каракачанов, ще свали напрежението. Кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорността?“, запита Дончев.

Той е категоричен, че едва когато имат отговорите на тези въпроси, може да седнат и да обсъдят това предложение.

Нямам навика да си обсъждам отношенията с партньорите в ефир. Старият копнеж за политици експерти, добре, но сам като е експертът не може да си върши работата, каза Дончев. Нещата не трябва да се превръщат в това сякаш управляваме на инат. Престоят ни в МС, ни нанася щети. Не може основната цел на едно правителство да е да оцелява. То трябва да си върши работата. Да оцелява не може да му е цел“, категоричен бе вицепремиерът.

За парите от Европа и обвиненията, че искат да се „докопат до тях“.

„Огромният пакет от ЕС за около 30 милиарда евро ще бъдат харчени от следващите правителства, той ще дойде в средата на следващата година. Това, което може да свърши правителството е колкото се може по-бързо и качествено да се разработи адекватен план към финансиране, което не е безусловно. Не е намерен точен критерий кога има върховенство на закона и кога не, добави Дончев и подчерта, че подкрепя с две ръце да се обвърже отпускането на евросредства с върховенството на закона. Подготвяме план за инвестирането на тези европари. Мощно инвестиране в енергийна ефективност в частния, и държавния сектор. Държавата трябва да помогне на българската индустрия да бъде енергийно ефективна, инвестиции в земеделието и иновациите“, коментира Дончев.

- реклама -