Томислав Дончев

Вицепремиерът Дончев: Не сме садисти, без евтаназия рискуваме огромни икономически загуби и разпространение на чумата

Едва ли човек със съхранен разум би повярвал, че садист на държавна служба избива добитъка на хората, за да им навреди, да ги прогони или в името на някоя конспиративна цел.
Мерките за борба със заразата трябва да бъдат решителни, защото в противен случай загубите могат да бъдат много по-големи. Не говоря само за погинали животни, но и за огромни икономически загуби, забрани за износ на месо, опасност от разпростиране и проникване на чумата в Европа.

Това написа в профила си във Фейсбук вицепремиера Томислав Дончев.

Кое не беше направено както трябва според Дончев:

Преди всичко на стопаните, но и на цялото общество е трябвало да бъде обяснено навременно и ясно за ситуацията и рисковете. „При ясна и категорична информация българите биха разбрали и подкрепили мерките. Когато има дефицит на публични аргументи, когато в същото време видите стопани, които страдат и бранят добитъка си, не е трудно емоционално да вземете страна“, смята вицепремиера.

От друга страна не е била демонстрирана достатъчна съпричастност към стопаните, признава Дончев. „Всеки, който има животно, знае, че то не е просто вещ, чиято липса може да се компенсира с плащане. Стопаните страдат и ако обществото заслужаваше навременна информация, те заслужаваха състрадание. Не телевизионно, не лицемерно, а човешко. Колко добър е човек си личи и от отношението му към животните.
Надявам се всички служби, които трябва да реагират в подобна ситуация, да са научили тези уроци“, пише още той.

Политически злоупотреби и фалшиви новини

Опитите за политическа злоупотреба няма да коментирам. Отделен въпрос са фалшивите новини по темата. Въпреки че са лишени от особена логика, те успяват да вкарат в емоционален резонанс няколко публични опасения – евтаназиране на животни, обезлюдяване, бежанци и дори Истанбулска конвенция!!!???

Проблемът с фалшивите новини не е само в това, че някой ги композира и разпространява. Проблемът е, че някой им вярва. Голямата цел на всички автори и „издатели“ на фалшиви новини не е просто да ви въведат в заблуждение по конкретен въпрос, не само да се създава паника. Голямата цел е да уморят сетивата и разума, да се размие границата между истина и неистина, да се създаде една аморфна среда на полуистина, но натоварена със сензации, подозрения, гняв и омраза. А за омразата знаем, че тя не може да създаде нищо освен още омраза“, завършва поста си в социалната мрежа вицепремиера Дончев.

- реклама -