Томислав Дончев

Вицепремиерът Дончев не очаква Борисов да върне Бисер Петков като министър

„В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции“. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той не очаква премиерът Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, след като самият Борисов поиска и получи оставката му.

„Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера“, каза Дончев.

Според вицепремиерът мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

„От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат изговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента – създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде“, коментира още той. Според Дончев тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

„Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията“, категоричен бе вицепремиерът Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания: „Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон“.

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика.

Вицепремиерът заяви, че да се правят промени в правителството не е нов момент в политиката.

Бюджет 2020

„Нямам очаквания да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година“, заяви Дончев. Той уточни, че няма промяна в политиката на правителството, от гледна точка на основните му приоритети, и затова не се предлага различен бюджет от предлаганите в предишни години.

„Всяка критика трябва да бъде чута и осмислена. Не е имало бюджет, който да е приет с пълен консенсус“, коментира той.

Срещата Борисов – Тръмп

„Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество„, каза Томислав Дончев. Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории – „по координатната система Изток – Запад“. Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения.

„Ключовите думи са конкуренция и диверсификация“, заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означа и сигурност.

Прокуратурата и КПКОНПИ

„Тези органи – прокуратурата и КПКОНПИ – са само част от инструментите, които трябва да борят корупцията. … Те трудно биха могли да се справят без сътрудничеството на различни държавни служби“, коментира вицепремиерът.

„За да стигнем до състезание с един кандидат (Иван Гешев за главен прокурор – бел.ред.), до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа – опасна конструкция“, заяви Дончев.

източник: БНР

- реклама -