Томислав Дончев

Вицепремиерът Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.

„Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение. Смените в отбора са си практика, не само във футбола, а и в политиката“, заяви Дончев.

„Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча“ – така вицепремиерът коментира думите на Валери Симеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на движението в правителството. По думите на вицепремиера Дончев партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.

Томислав Дончев призна, че има желание да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина. Той допълни, че вярва, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно. „Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната„, каза той.

Казусът с националната стратегия за детето Томислав Дончев обясни с лоша комуникация с обществеността. „За пореден път се анонсира документ без да е адекватно обяснен“, заключи вицепремиерът.

източник: БНТ

- реклама -