Вицепремиерът Атанас Пеканов: Следващото правителство трябва да работи по активиране на заемната част на Плана за възстановяване

Следващото правителство трябва да работи по активиране на заемната част на Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза в изявление служебният вицепремиер Атанас Пеканов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
8 млрд. лв. е сумата, от която България може да се възползва в заемната част на Плана за възстановяване и устойчивост. „Ние нямахме тази възможност, тъй като за това се изисква действащ парламент. Планът може да бъде подаден с изискване към ЕК да се активира грантовата част, да получим тези средства по възможно най-бързия начин. До края на следващата година можем да отправим изискване да получим и заемната част, в която могат да бъдат включени проекти, които до този момент не са били възможни да се защитят“, обясни вицепремиерът и изказа мнение, че това е правилният подход от макроикономическа гледна точка.

Той посочи, че ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. Парите, които България ще получи по Механизма за възстановяване и устойчивост в следващите 7 години, са 12,6 млрд. лв. Пеканов допълни, че се очаква и допълнителен икономически импулс от 8 млрд. лв., който ще дойде от частни инвестиции вследствие реализирането на инвестиционните проекти.

„В следващите 7 години по този план в българската икономика ще се влеят още около 20 млрд. лв.“, уточни вицепремиерът и подчерта, че средствата не са поставени под риск.
Пеканов посочи, че дори страните, които вече са представили проектите си, все още не са получили пари. Той изрази задоволство, че средствата по някои приоритетни и важни области са били увеличени. Като пример даде образованието и здравеопазването.

„В сектор „Образование“ успяхме да надградим и разширим съществуващите проекти, например с проекта за Национален STEM център за обучение на учители. В сферата на науката е засилена Програмата за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации, като се засилва и въвежда част за стимулиране на най-иновативните фирми – тези, които са отличени с иновационен печат от европейските институции. Програмата за развитие на индустриални паркове в сферата на Министерство на икономиката също е с нов дизайн с цел по-цялостно развитие на тези паркове и включване на ЕИБ като партньор, което ще донесе допълнителен лостов ефект“, отбеляза вицепремиерът.

Атанас Пеканов допълни, че Програмата за икономическа трансформация също е разширена, като съдържа три отделни фонда. „Тук се въвежда модел на финансови инструменти, които да гарантират, че именно тези фирми, които имат възвращаемост на инвестициите си, ще получават тази помощ. Остава трудният въпрос за баланса между финансовите инструменти и т.нар. грантове. Все още водим дискусии, тъй като безвъзмездната финансова помощ е много важна, за да подпомогне икономиката по-бързо“, обясни той.

Вицепремиерът наблегна и на друга основна част от Плана за възстановяване – енергетиката. Той отбеляза, че червените линии между позицията на България и ЕК за бъдещето на въглищните региони остават. Пеканов призова политическите партии към дискусия по този въпрос, защото той ще доведе до дългосрочни последици за някои български региони.
„Редно е решенията да бъдат взети от демократично избраните ни представители, за да има приемственост. Въпросът с бъдещето на въглищните региони ще дискутираме с политическите партии“, отбеляза той.

Атанас Пеканов припомни, че от Плана за възстановяване отпадна проектът за модернизиране на „Напоителни системи“ ЕАД. Той обясни, че проблемът е бил, че не е отговарял на изискванията да се докаже, че изпълнението му няма да навреди на околната среда.
„Като компенсация сме предложили Фонд за модернизация на селското стопанство, чрез който земеделският сектор да може да прави модернизация на стопанствата“, допълни вицепремиерът.

Той напомни, че в Плана бяха намалени и средствата за столицата. Пеканов обясни, че е взел такова решение, тъй като в дългосрочен икономически план не е удачно толкова много от развитието на страната да се фокусира единствено в един град, било то и София. Проектът за метрото остава, а намалението на средствата е за сметка на модернизиране на ВиК системите.

Атанас Пеканов акцентира върху два нови проекта в сферата на бизнес средата: за наблюдаване на рисковете и проект за киберсигурността.
„Комуникирахме активно със стартъпите, за да видим как ще гарантираме, че те ще останат в България и ще развиват дейността си тук“, допълни той.

Друга предвидена реформа е създаването на Съвет за икономически анализи, в който да влизат водещи български икономисти, които преподават в престижни университети.
Атанас Пеканов обърна внимание и на компонента „Социално включване“.
„Важна е реформата за индексирането на гарантирания минимален доход. Това ще гарантира индексация на доходите на най-социално изключените в страната“, обясни той.

Вицепремиерът отбеляза, че в сферата на здравеопазването има намаляване на средствата, които са били планирани за саниране на болници. Той посочи, че фокусът е върху закупуването на нова и модерна апаратура. По това перо България ще се сдобие и със седем медицински хеликоптера с прилежащите към тях площадки.
Ще бъде създадена Комисия за енергиен преход и за стимулиране на производство на електроенергия от ВЕИ.

- реклама -