Атанас Пеканов, План за възстановяване
Снимка: Кадър БНТ

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Преработеният План за възстановяване и устойчивост е една версия с много по-високо ниво на амбиция

Силно вярвам, че преработеният План за възстановяване и устойчивост е една версия с много по-високо ниво на амбиция. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът Атанас Пеканов по време на изслушването си за Плана за възстановяване и устойчивост.

„Искам да ви благодаря за тази чест и отговорност да говоря от тази най-висока трибуна за този изключително важен стратегически документ, който е пред нас, който е част от един много важен стратегически процес – Механизмът за възстановяване и устойчивост. Един нов уникален инструмент в ЕС, който изисква всяко предложение, всичко, което правим, да отговаря на строги и точни критерии, което налага сериозна техническа работа за подготовка и допустимост на отделните проекти. Миналата седмица ние публикувахме нашата ревизирана версия на Българския план за възстановяване и устойчивост. Смятам, че той е много по-амбициозен, много по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекти и 7 нови реформи. Променили сме част от проектите, на които сме намерили проблеми. Силно вярвам, че това е една версия с много по-високо ниво на амбиция. Това ще отключи следващите 7 години за България 12.6 млрд. лв. Освен парите, които ще дойдат от Европа, се очаква да отключи още поне 8 млрд. лв. частни инвестиции“, заяви вицепремиерът.

Според него е важно да си даваме сметка за общия макроикономически импулс, който ще дойде от този важен механизъм.
„Искам да започна с благодарност към всички министерства и институции, които наистина работиха неуморно в последните 8 седмици, за да стигнем до тази нова версия. Успяхме да внесем много промени и да достигнем до един завършен вид на документа“, каза още Пеканов.

Вицепремиерът изрази удовлетвореността си, че са направени важни промени за увеличаване на парите за образование и наука, на парите за здравеопазване, засилване на частта за иновативните компании, както и търсенето на подобряване и разширяване на съществуващи проекти и намаляване на такива, за които е имало притеснения.

- реклама -