Вицепремиер: Украинците са свободни да работят и живеят у нас

Украинските бежанци са свободни да работят и живеят където пожелаят у нас. Това послание отправя вицепремиерът Калина Константинова в специално обръщение към хората, избягали у нас от инвазията на Русия в родината им.

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и

обработва в реално време информация за вашите специфични нужди,

които да бъдат взети предвид при планирането на цялостното преместване на хората в страната, казва вицепремиерът.

Тя изрично подчертава, че украинците у нас са свободни хора, които имат право да работят и да живеят, където пожелаят. Като никой не ги задължава да отидат в предлаганите от държавата ведомствени бази за настаняване.

За най-достоверна и пълна информация

следвайте само портала ukraine.gov.bg

и потърсете информация на националната гореща линия – 02 / 905-5555, призовава Константинова.

Вчера от държавната агенция, отговаряща за бежанците, поясниха, че до края на месеца украинците у нас трябва да напуснат хотелите.

„До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати“. Това посочи пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Източник: БНР
- реклама -