Витошка

Витошка става пешеходна зона до бул. Стамболийски

Увеличава се пешеходната зона по бул. „Витоша“. Движението на автомобили ще бъде забранено и в участъка около Съдебната палата – от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“. Това ще стане от март 2018-та.

Предложението на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков. То беше прието днес от Столичния общински съвет.

„Това решение е стъпка напред в превръщането на София в град на хората. Целта ни е трафикът в центъра да бъде минимален, тоест хората да бъдат обезкуражени да използват личните си автомобили в централната част“, коментира зам.-кметът Крусев.

Относно упреци на част от общинските съветници, той посочи, че не приема доводи против обособяването на пешеходна зона в центъра, където има две линии на метрото, пет линии на трамваи и два подземни паркинга.

„Така продължаваме естествената пешеходна ос по бул. „Витоша“, свързвайки я с площад „Света Неделя“ и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София“, добави Крусев.

Ограничават скоростта в част от центъра на столицата

Съветниците приеха още да бъде обособена „успокоена зона“ с ограничение на скоростта до 30 км/час, изграждане на велоленти в карето между ул. „Алабин“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и ул. „Леге“, както и изграждане на велоалеи по бул. „Монтевидео“ и бул. „Овча купел“.

Пешеходна зона става и ул. „Георг Вашингтон“ – в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“.

източник: БТА

- реклама -