Витанов: Заболеваемостта от COVID-19 е паднала хиляда пъти за година

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас е намаляла хиляда пъти за година. Това отчете математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Във Фейсбук той написа: „Февруари месец сме, посред зима, няма и 15 случая на ден днес са 12.

Като посред лято е. Плановете за борба с пандемията почнахме да ги правим на 10-и януари, около 14-и всичко бе готово и пуснато в действие.

След 10-на дни вълната спря да расте и тръгна надолу. Беше стигнала 12 000 заболели на ден, когато я прекършихме. Днес са 12. Спад – 1000 пъти“.

Професорът прогнозира и кога се очаква да намалее заболеваемостта от грип у нас. „Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен.

Тъй че се пазете през следващата седмица, докато грипната вълна тръгне да отслабва“. Витанов напомни, че освен регистрирани има и нерегистрерани случаи на заразени с грип. И апелира: „Гледайте цялата картинка.

Помнете – пикът не е точка, а интервал. Каза ви се – пикът ще е в първата седмица на февруари, пазете се и седмицата преди това и седмицата след това.

Пикът си дойде точно според моите очаквания и се пазете и тая седмица, за да си замине и вълната да тръгне стабилно надолу“.

- реклама -