Витанов с тревожни данни за новата COVID вълна

Витанов с тревожни данни за новата COVID вълна.

„Сценарият „Синьо лято“ си замина точно на обявения ден, точно при достигане на обявената стойност на параметрите, точно след 60 дни действие, както бе прогнозирано. Приклещените в ъгъла

от фактите юрдеци накрякаха такива глупости,

че някои от тях ще влезнат в специалната глава от мемоарите ми, посветена на юрдешкия феномен в България. Но има време дотогава“, публикува проф. Николай Витанов свой анализ на пандемията от COVID-19 във фейсбук профила си.

„Иначе, лятната вълница си напредва, точно според прогнозите. Намираме се в сценарий „Празни болници“. Очаквано време за стабилност на сценария – 45 дни, може и повече. Влязохме вчера в него, днес е ден 2-ри. Сценарият е стабилен.

Критерий за дестабилизация на сценария –

заетост на легла за лечение на К-19: интензивни легла – 500, неинтензивни легла – 5000″, пише Витанов.

„Внасяме си Омикрон. Четем новините – днес засилен трафик към Гърция. Ами, внасяме си“, пише Витанов.

„Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 106 дни след края на извънредната епидемична обстановка“, категоричен е професорът.

„Базовото репродуктивно число – днес е 1.35“,

разкрива проф. Николай Витанов.

„Обхватът на заразата се разширява. Това се и очакваше. Не съм доволен оттова, че няма рев, че плаша хората. Откога съм казал, че базовото репродуктивно число ще надхвърли. Всеки уважаващ себе си юрдек трябваше вече да е показал на карпатските мечки, как се реве срещу Витанов“, пише в своя стил проф. Витанов.

„Проверката за суперпожар – няма суперпожар.

За да има, трябва да има дифузно разпространие“, казва професорът и дава детайлна статистика с контролни числа на индекса на дифузното разпространение: За страната – 0.40, София-град – 0.43, Пловдив – 0.39, Бургас – 0.59
Варна – 0.52, Благоевград – 0.28, Кърджали – 0.61, Смолян – 0.19, Хасково – 0.50, Ямбол – 0.52″ и допълва, че „Критична стойност за запалване на дифузно разпространение – 1.00.

Над 1.00 – дифузно разпространение.

Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма“, категоричен е Витанов.

„Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. За страната, индексът е около 2.5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре. Нали помните – преди месец беше към 10 пъти под критичната стойност.

Дифузното разпространение още го няма,

но клъстерното набира скорост. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си тече“, категоричен е професорът.

„Тук стандартното предупреждение – Надхвърлихме 1000 случая наден. Тръгваме към 2000 случая на ден. През следващата

седмица се очаква да сме в околност на 2000.

Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

„Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.42. Тук – около 2.5 пъти под критичната стойност. Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно.

Така и става. До средата на юли ще е спокойно.

После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят“, успокоява проф. Витанов. Относно местата в болниците, Витанов е категоричен:

„Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи“, убеден е той.

„Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун?

Сценарий „Синьо лято“ е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун, казва Витанов.

„Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска“, обяснява професорът.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено