проф. Николай Витанов, долината на плача, смъртност, мерки, коронавирус
снимка бтв

Витанов: През октомври се очаква вторият пик на четвъртата COVID вълна

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване. Максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2-2,20.

Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

„Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали. Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Математикът обясни, че получава заплахи за убийство, но заяви, че не е подавал сигнали в полицията.

„Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите „хейтъри“ – те са много компетентни, да заповядат“, добави той.

Източник: БТВ

- реклама -