Вижте защо са се появили Висящите ковчези (СНИМКИ)

Хората от народа Сагада спазват уникален погребален обичай, при който мъртвите се погребват в ковчези, вързани или закрепени по друг начин за някоя скала. Тези „висящи ковчези“ могат да се открият на много места в Китай, Индонезия и Филипините.

Този народ погребва от векове мъртвите си по скалите, защото вярва, че така те са по-близо до рая и младите поколения ще бъдат духовно облагодетелствани от този ритуал.

В погребалната пещера Лумианг, която се намира на хълма, наречен Долината на ехото, са положени група ковчези, в които са почиват някои от най-древните предци на племето Игорот. Те били облечени в цветовете на семействата си, защото искали мъртвите да бъдат разпознати от предците си в следващия живот.

Племето Игорот се страхува да бъде погребвано в земята, защото водата може да проникне в почвата и да накрая телата да се разложат по-бързо.

Ковчезите са по-малки от размера на човешкото тяло, защото племето иска мъртвия да бъде положен в зародишна поза /т.нар. хокер/ – погребален обичай, предпочитан от игоротите, които вярват, че по този начин донасят мир на отделящата се душа. Според традициите на племето по този начин могат да се погребват само хора, починали от естествена смърт. Ако някой е боледувал или е починал в детска възраст, се вярва, че може да донесе лош късмет на племето.

Твърди се, че този погребален обичай съществува от 2 000 години.

Ковчезите били създавани от възрастните хора преди смъртта им и се вярвало, че те трябва да напуснат този свят в същата поза, в която са дошли в него.

Въпреки че тази погребална традиция е забележителна, съществуват много въпроси които все още остават без отговор. Този обичай постепенно замира, тъй като младото поколение води съвременен начин на живот и е силно повлияно от китайските вярвания.

В наши дни са останали много малко хора, които желаят да продължат тази погребална традиция.

- реклама -