Висша лига, Висшата лига, трофей
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Висшата лига подписа рекорден договор за права в САЩ

Висшата лига на Англия подписа нов договор за телевизионните права в САЩ срещу рекордна сума. Контрактът е с телевизия NBC и е със срок шест години. Според медии от двете страни на океана правата са продадени за рекордните $ 2.7 млрд.

NBC ще плаща по $ 450 млн. на сезон, със 150 млн. повече от очакваното. Договорът влиза е сила от следващия сезон и ще продължи до 2028 г. По него ще бъде излъчен всеки мач през сезона.

NBC държи правата за Висшата лига от 2013 г. Първият договор беше за три сезона и за общо $ 250 млн. През 2016 г. беше подписан контракт за шест сезона на стойност $ 1.1 млрд., средно по 183.3 млн. на сезон.

„Стойността и цената се покачиха, защото този продукт е много ценен в САЩ. Знаем, че ще е успешна сделка за нашата компания“, заяви президентът на NBC Sports Пийт Бевакуа. Той добави, че мачовете този сезон събират с 14% повече зрители в сравнение с мачовете през миналия.

„Радваме се, че подписахме нов договор. NBC са страхотни партньори в последните девет сезона. Те подсилиха значително популярността на лигата в САЩ с фантастичното си отразяване“, заяви изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

Парите от NBC ще стигнат и до по-малките клубове. Очаква се общо около 2 млрд. паунда да бъдат пренасочени от елитната дивизия към останалите, включително и непрофесионални клубове. Вчера беше обявено, че клубовете от третото и четвъртото ниво ще получат допълнително 20 млн. паунда.

- реклама -