високоскоростен влак

Високоскоростен влак ще свърже Варшава и Будапеща

Четири европейски държави обявиха план Будапеща и Варшава да бъдат свързани с високоскоростен влак като крайните точки са Будапеща и Варшава, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Планираната линия, която ще действа едновременно в двете посоки, ще позволи на влаковете да пътуват с 250 километра в час, като спират само в Будапеща, Братислава, Бърно и Варшава, каза Сиярто пред унгарски медии.

Потенциалните възможности за финансиране включват заем от Европейската инвестиционна банка(ЕИБ), каза Сиярто след среща на министрите на транспорта от Чехия, Унгария, Полша и Словакия – така наречената Вишеградска четворка, в словашки курорт.

Само около 14% от железопътните проекти, финансирани от ЕИБ досега, са били в Централна Европа, сподели Сиярто.

„Това ще бъде типичен вишеградски проект, като всичките четири страни участват в разговори за финансиране“, каза той без да дава оценка за цената на проекта.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за проучване за осъществимостта на проекта ще продължи половин година, а проучването може да бъде завършено до две години.

„Бихме искали тази част да мине по-бързо, но нашите партньори поискаха този период от време, като се има предвид мащабът на проекта“, каза Сиярто, без да определи планираната дата за завършване на плана.

- реклама -