Високопоставен съветник на Путин избяга от режима

Анатолий Чубайс е най-високопоставената фигура, която бяга от режима

Високопоставена фигура от кръга на Путин напусна поста си и дори избяга от Русия. Анатолий Чубайс – отговарящ за връзките на президента с международните организации е подал оставката си и в момента е в Турция със съпругата си, съобщи Би Би Си.

Чубайс е получил задачата да координира целите на Русия за устойчиво развитие в международен план.

След началото на войната той публикува снимка на убит опозиционер, което беше сметнато за критичен жест. Русия потисна критиките към инвазията, която започна на 24 февруари, изисквайки от държавните медии да я описват като „специална военна операция”.

Чубайс е най-известен със своята противоречива роля в подпомагането на реформите в руската икономика през 90-те години след падането на Съветския съюз. Той е оглавявал кабинета на президента Борис Елцин като през 2020 г. беше назначен на високия пост от Путин, като преди това е управлявал държавната фирма „Роснано”. Много руснаци обвиняват Чубайс, че Русия е позволила на малка група олигарси да забогатеят по време на приватизацията през 90-те години на XX век, когато милиони руснаци живееха в бедност и насред икономически колапс и криза.

През последните години той продължаваше да зове за икономически реформи и бе сред най-високопоставените либерали в правителството на Русия

- реклама -