Високо напрежение в парламента заради промените за пенсионерите

Високо напрежение в Народното събрание след изненадващото приемане на първо четене на промените  в Кодекса за социално осигуряване.

БСП за България побързаха да поискат законопроектът да бъде гласуван и на второ четене. Тома Биков от ГЕРБ-СДС ги контрира с репликата, че няма сформирано правителство, дори няма назначена социална парламентарна комисия, на която да се обсъждат промените.

„Хайде поне този закон да не го приемаме в този му вид! Защо един месец не сме направили социална комисия, като сте толкова загрижени за социалната реформа?“, обърна се той към социалистите.

От БСП пък заявиха, че не разбрали да има дадена заявка за промени между първо и второ четене. Според председателя на парламента Ива Митева по правилник трябва да има пълен консенсус по дадена законодателна промяна, за да бъде гласуван в едни ден на първо и второ четене, а в случая тя липсва.

„Колеги, малко по-сериозно! Казахме, че ДПС ще подкрепим, но при промяна на срока на преизчисляване. Не е необходимо да изпадаме пак в транс“, настоя пък Рамадан Аталай.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че досега всички са критикували ГЕРБ за хаоса в законодателството, а сега се обсъжда да има също нарушаване на правилата.

Председателят на 45-ия парламент Ива Митева обясни, че няма как да позволи да има и второ гласуване на промените в Кодекса за социално осигуряване. Ако се наложи ще прегледаме стенограмите, заяви Митева.

В залата настана хаос, тъй като десетки депутати се оказаха пред парламентарната трибуна и искаха думата. От залата се чуха и освирквания. От „Има такъв народ“ поискаха почивка и заседанието беше прекъснато.

- реклама -