сн. БГНЕС

Високо напрежение в НС заради Закона за личната помощ

Депутатите удължиха работното заседание до гласуването на Закона за личната помощ

Високо напрежение в народното събрание предизвикаха промените в Закона за личната помощ, който депутатите трябва да гласуват.

„Ако човешките животи са глупости, управляващите да станат, да излязат и да си намерят място в пустинята.“ С тези думи депутатът от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев се обърна към Светлана Ангелова по време на дебата. „Това, което говорите в момента променя човешки животи. От утре едни хора събота и неделя няма да могат да закусват и да вечерят, защото няма кой да им сложи лъжичката в устата“, каза още Антон Кутев.

Ангелова определи това изказване като „арогантно, то беше абсолютно неточно, целенасочено и манипулативно.“

„Промените в Закона за личната помощ целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. За следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно. За тази година са 92 млн. лв., за следващат агодина 214 млн. лв.“, допълни още Светлана Ангелова.

Ангелова уточни, че коефициентът за заплащане на личните асистенти се запазва на 1.2, но се увеличава през 2021 г. размера на минималната работна заплата.

Тя отчете, че тази година са сключени договори с 33 хил. лица. „Нека се опираме на фактите, на цифрите, а не на манипулациите“, изтъкна още Ангелова.

В закона не се споменава, че ползвателите на лична помощ ще бъдат ограничени.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Румен Генов по време на дебата. По думите му отделен е въпросът за часовете на лична помощ. „Друг е въпросът, че този закон е приет под значителен обществен натиск и при положение, че той е приет в такъв режим, е съвсем естествено да съдържа редица пропуски“, каза още Румен Генов.

„Ние подкрепяме желанието на Министерството чрез този законопроекта да прецизира всички тези критерии. Подкрепяме законопроекта в желанието на Министерството да направи по-сериозен контрол и да повиши изискванията към асистентите за лична помощ.Като цяло за пореден път ние подкрепяме законопроекта като философия. Ако от наша страна възникнат предложения и допълнения, ще ги внесем между първо и второ четене“, заяви още Румен Генов.

- реклама -