Косово, Сърбия, Белград, Прищина, напрежение

Високо напрежение между Сърбия и Косово

Отношенията между Белград и Прищина остават обтегнати, след като преди дни Косово реши да въведе задължителни временни регистрационни номера на автомобилите, които влизат от Сърбия през косовски гранични пунктове.

Мярката разгневи косовските сърби, които блокираха пункт „Ярине“.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че действията на страната му са реципрочни на въведените от Белград правила за регистрационните номера.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и специалният представител за диалога Белград-Прищина са в постоянен контакт със сръбския президент и косовския премиер.

Европейският съюз призова Белград и Прищина незабавно да намалят напрежението в Северно Косово, да проявят сдържаност, да се върнат към диалога и да гарантират свобода на движение без забавяне.

„Призоваваме властите в Белград и Прищина да предприемат отговорен подход и да работят в рамките на диалога с помощта на ЕС, за да се избегне по-нататъшна ескалация, да се възстанови спокойна атмосфера и да се работи за намиране на решение, което да гарантира свободата на движение и подобряване на ежедневието на хората „, заяви в сряда вечерта шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от АП.

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., отказва да признае независимостта на бившата си провинция и не допуска автомобили с косовски регистрационни номера на нейна територия от 2008 г.

- реклама -