Високо напрежение: Ген. Мутафчийски обвини доц. Мангъров в гавра с паметта на починалите от COVID-19

Трябва ли пациентите, починали от коронавирус, но с придружаващи заболявания, да са в статистиката с жертвите на COVID-19? Това е въпросът, който отново изправи едни срещу друг шефа на детското отделение в Инфекциозна болница до. Атанас Мангъров и началника на оперативния щаб ген. Мутафчийски.

Доц. Мангъров заяви, че в страната ни няма нито един починал директно от коронавирус и всички жертви са вследствие на други много по-тежки съпътстващи заболявания.

„Това е гавра с паметта на тези хора и с техните близки“, категоричен беше ген. Мутафчийски в позицията си.

„Има множество пациенти, те са болшинството от пациентите, които имат придружаващи заболявания… За съжаление тези хора, дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса и той индуцира тяхната смърт, която можеше да не настъпи в близките 10 години. Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели няколко години, но непосредствената им среща с този вирус, защото те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания, те не могат да се справят“, каза още ген. Мутафчийски.

„Това е гавра с паметта на тези хора и с техните близки“, заяви Мутафчийски.

Той покани всеки, който не вярва колко тежко може да бъде заболяването, да бъде 3 дни във ВМА, не като доброволец, а само да наблюдава как боледуват тези болни.

- реклама -