далекопровод

Вишеградската четворка се обяви за реформи на ЕС

Четирите държави от Вишеградската група се обявяват за реформи в Евросъюза. Това обяви полският премиер Беата Шидло сред среща на премиерите от „четворката“.

Беата Шидло: “Ние се съгласихме, че ЕС е ценност, която трябва не само да защитаваме, но и да променяме”, защото „ЕС не отговаря на очакванията на европейците. ЕС трябва да се върне към своите корени, да се съсредоточи върху своите граждани, а не върху институциите“.

ЕС трябва да мине през реформи, ние не трябва да се боим от тях”,

посочи ръководителката на полското правителство.

Орбан:

Решенията на Еврокомисията за излизане от мигрантската криза станаха причина Великобритания да напусне Евросъюза, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Виктор Орбан:“Еврокомисията взе най-лошите от всички възможни решения за миграцията и по този начин направи невъзможно оставането на един от най-големите играчи в ЕС. Ние искаме да предотвратим нелегалната миграция. Това е нашата цел. Всички, които искат да влязат в ЕС, трябва да подават молби извън неговите предели“.

„Ние не искаме да се отказваме от нашия суверенитет, от защитата на нашите граници. Предложенията на ЕК систематично ликвидират всички тези елементи“, изтъкна още унгарският премиер. Той предложи тези въпроси да се обсъдят на неофициалната среща на ЕС в Братислава на 16 септември.

На срещата във Варшава „четворката“ се обяви за необходимостта от реформи на ЕС, за да служи той на гражданите, а не на институциите.

Във Вишеградската четворка влизат Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

- реклама -