Няма регистриран Зика в България

В България няма регистиран случай на вируса Зика, каза здравният министър днес. У нас обаче има някои видове комари, които са потенциални приносители на болестта. Въпреки това, Петър Москов е категоричен, че в страната няма пряка опасност от разпространение на вируса.

Българските и румънските власти съвместно ще започнат да пръскат по двата бряга на Дунава срещу азиатски тигров комар. В част от общините по Марица и по морето вече е пръскано.

Заразяването със "Зика" се предава чрез ухапване от комар
Заразяването със „Зика“ се предава чрез ухапване от комар

Министерството на здравеопазването е изпратило предписания към районните здравни инспекции. На интернет страницата на ведомството има инструкции за хората, посещаващи територии, на които има регистриран Зика.

Заради увеличаващото се разпространение на вируса, неотдавна на жените от Южна Америка бе препоръчано да не забременяват до 2018 година. Причината – вируса се предава от майката на плода в утробата. Бебетата Зика се раждат с микроцефалия – заболяване, при което детето е с много малки размери на черепа и главния мозък, и нормални размери на  тялото.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено